klankbeleving

Klankbeleving

Muziekinstrumeneten

 

 

De Indiaans Amerikaanse fluit:

Dit is een houten blaasinstrument gemaakt uit twee stukken uitgehold hout die op elkaar zijn geplakt. De fluit heeft een typerende geluid, en wordt ook gebruikt in New Age- en wereldmuziek. Het instrument was eerst heel persoonlijk en werd gespeeld zonder gezelschap voor genezing, meditatie, verkering en spirituele rituelen. Tegenwoordig wordt het solo gespeeld, samen met andere instrumenten of zang, of met opgenomen muziek.

 

 

 

Didgeridoo.

De binnenkant van een boomstam of grote tak wordt door termieten weggevreten. Een Aboriginal kan aan de sporen van termieten zien of een boom hol is. Hij klopt er op om te horen of de boom hol genoeg is en hoe lang het instrument kan worden. Als de stam gekapt is, klopt hij de resten van de mieren eruit. Hij haalt de bast eraf en holt de didgeridoo aan de onderkant wat meer uit om een mooiere klank te krijgen. Aan de bovenkant maakt hij een mondstuk van bijenwas om de opening kleiner te maken. Dan beschildert hij het instrument. De verf maakt hij zelf van verschillende soorten klei en stenen. Iedere didgeridoo heeft een eigen klank. De toon wordt bepaald door de lengte en dikte van het hout, maar ook door de ervarenheid van de bespeler.

 

 

  

Koshi Chime: 

De gong is van bamboe, zijdenkoord en kristal. Dankzij deze materialen is de klank dieper en rijker geworden, rijk aan boventonen. En, dankzij het gebruikte kristal, is de werking net zo sterk als die van de kristallen klankschalen. Ook deze instrumenten worden ambachtelijk vervaardigd aan de voet van de Pyrenee├źn.